15 februari 2020

Accommodatie

Onbekend

VV Drachten MO17-1 - HB MO17-2: 2-4

Toen een paar weken geleden een competitie-inhaal-wedstrijd werd afgelast hadden we de contacten al gelegd, maar het duurde uiteindelijk tot zaterdag 15 februari dat we daadwerkelijk een oefenwedstrijd tegen elkaar konden spelen. VV Drachten MO17-1, eerste seizoenshelft bijna ongeslagen kampioen in de tweede klasse, heeft een jong fris team en is zeker een interessante oefentegenstander voor de meiden van de Harkemase Boys MO17-2, die een moeilijke start hebben in de tweede seizoenshelft hoofdklasse.

Toen de rook van de verloren veldslag van vorige week tegen Blauw Wit ‘34 was opgetrokken bleek dat we behoorlijk gehavend uit de strijd waren gekomen. Cheryl, Iris S. en Lisanne konden door vervelende blessures daardoor sowieso vandaag niet in actie komen (van harte beterschap meiden!) en toen ook nog Aaltje met griep en Nina moesten missen zag het er niet rooskleurig uit. Gelukkig wilden Thea, Femke K, Jildou en Maryk uit de MO15- en MO17-1 wel met ons mee (heel hartelijk bedankt) en zo hadden we toch nog een volledig team.

Het waaide stevig op het sportpark in Drachten en er was ook nog aardig publiek naar dit doelpuntrijke duel gekomen. We wilden vandaag extra de focus leggen op de opbouw van achteruit. Zo kreeg keeper Loïs het uitdrukkelijke verbod de bal uit te schieten en moest het centrale verdedigers-duo zich veelvuldig aanbieden in de 16 en dan of via de backs of met een korte pass naar het middenveld of een lange pass naar de vleugels dynamiek in het spel proberen te krijgen. We hoopten dat we daar in deze setting wat tijd en ruimte voor zouden krijgen.

We beginnen wat zenuwachtig, slordig en gehaast en hebben we even tijd nodig om de zaken goed neer te zetten maar wanneer de aanval eindelijk begint te lopen bereiken we gemakkelijk de vleugels en het duurt niet lang voordat we de eerste kansen creëren. Een paar losse schoten op doel in de eerste tien minuten die tot niets leiden, maar na een minuut of twaalf is het wel raak: Froukje die, op een mooie pass van Jildou, met een beheerst schot vanaf links de keeper in de verre hoek passeert. En nog geen minuut later is het Jill die vanaf randje 16 de bal in de goal draait: 0-2. Dan wordt Drachten ook wakker en laat zien dat ze ook prima kunnen voetballen. Binnen 2 minuten na de 0-2 speelt Drachten hun spits met goed combinatiespel vrij voor de keeper, onhoudbaar: 1-2. Dan Harkemase Boys weer, die prima blijft tikken en via een een steekbal van Femke H Jildou vrij voor de goal krijgt: 1-3, nog geen twintig minuten gevoetbald!

Dan wordt het wat rustiger, beide teams nemen wat meer tijd voor hun aanvalsplan en kunnen we eindelijk ook wat sturen op ons hoofddoel van vandaag, de opbouw van achteruit. En waar we in de competitie vaak onder druk de bal naar voren kegelen krijgen we nu wat rust in het spel. Joanne en Myrthe nemen steeds meer tijd om de backs Femke S en Marianne in te spelen, en Jill vanuit de mid-mid positie zakt zo nu en dan in voor de bal. Het middenveld, met Iris B, Jill en Eline, hadden de opdracht vooral compact te spelen, en in de aanval steun onder de vleugels te geven. Dit gaat prima, en zo creëeren we een paar kansen en wat corners. In de 35’ minuut moet Iris B eraf met een knieblessure en zo schuiven we Jill naar links, en Maryk komt erin op 10. Zo lijkt het rustig naar het einde van de eerste helft te gaan. Toch gaat het vlak voor rust nog even mis na balverlies bij een corner op de helft van Drachten. Dan zijn ze er snel uit en weten ze handig met zijn drieën de twee verdedigers van Harkema uit te tikken: 2-3, prima doelpunt. Meteen daarna fluit de scheidsrechter voor de rust.

In de rust doen we even wat wissels, Thea en Femke K komen erin op de rechtsback en de linksvoor en zo krijgen de coaches er meteen een uitdaging bij: 3 Femke’s voor de Boys binnen de lijnen!

De tweede helft is eenrichtingsverkeer. Drachten begint in 4-4-2 aan de tweede helft en dat komt de diepte in het spel niet ten goede. Het spel speelt zich dan ook voornamelijk op de helft van Drachten af. Het is soms zo druk in de 16 dat er geen doorkomen aan is. Doordat er meer ruimte achterin bij Harkema is kan Myrthe wat verder vooruit spelen en komen Joanne als laatste man en de backs Femke S en Thea eigenlijk geen moment meer in de problemen. Harkema heerst nu op het middenveld en combineert er veelvuldig lustig via Jill en Eline op los. Doordat het zo druk is in de 16 proberen de meiden het vaak met schoten uit de tweede lijn. We wisselen Jildou voor Froukje op de rechtsvoorpositie, het aanvalsbeeld blijft gelijk: veel gecreëerde kansen smoren in de 16. Toch is het uiteindelijk Drachten zelf die de assist voor de 2-4 geeft. Via de rug van een verdediger komt de bal voor de voeten van Femke K en die hem zo kan intikken. Marianne en Iris B draaien we voor de laatste minuten voor Femke S en Jill in het veld en zo spelen we de wedstrijd uit. De scheidsrechter houdt het voor gezien, en maar goed ook, want zowel bij de Boys als bij Drachten is de pijp wel leeg en hier en daar hebben we een kramp-gevalletje op het veld.

Lekker potje voetbal, goed combinatiespel en, zeker de eerste helft, een vermakelijke wedstrijd. VV Drachten bedankt en succes in de competitie. En wij proberen wat we vandaag weer geleerd hebben toe te passen in ons volgende duel: 29 februari in en tegen Stavoren. Er zijn nog kaarten!